Close

ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ

Η Ιστορία του Προσκοπισμού

Baden Powel
Λόρδος Μπεϊτεν Πάουελ

Ο Προσκοπισμός ξεκίνησε στη Αγγλία το 1907 και βασίστηκε στις ιδέες του Λόρδου Μπεϊτεν Πάουελ και στο βιβλίο του «Προσκοπισμός για παιδιά». Τόσο το βιβλίο όσο και το προσκοπικό πρόγραμμα αποδείχτηκε ότι είχαν παγκόσμια απήχηση στις καρδιές των παιδιών και πολύ γρήγορα απλώθηκαν σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Ενώ όμως οι σκοποί του Προσκοπισμού και οι αρχές του, δηλαδή ο Νόμος και η Υπόσχεση είναι πάντα επίκαιροι και παγκόσμιας αποδοχής, το ευέλικτο Προσκοπικό πρόγραμμα δουλειάς προσαρμόζεται ώστε να καλύπτει τις ανάγκες της νεολαίας και της κοινωνίας μέσα στην οποία ζουν οι πρόσκοποι σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου.

«Η συμβολή του Προσκοπισμού στην κοινοτική ανάπτυξη» είναι ένα θέμα που υλοποιείται σήμερα σε πολλές χώρες του κόσμου.

Η Προσκοπική παιδαγωγική μέθοδος σαν συγκροτημένη μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Αγγλία το 1908.Σταδιακά επεκτάθηκε σε άλλες χώρες και ενώ το 1911 υπήρχαν 12 αναγνωρισμένα διεθνώς Σώματα Προσκόπων, το 1980 ο αριθμός αυτός έφθασε τα 112 με συνολική δύναμη 13.877.768 μέλη, και σήμερα οι χώρες είναι πάνω από 160 με πάνω από 20 εκατομμύρια μέλη.

Η Παγκόσμια Προσκοπική Κίνηση είναι μια «Αδελφότητα Ελευθέρων Ανθρώπων», που σκοπό της έχει την δημιουργία καλών πολιτών. Συνάμα προσπαθεί να αναπτύξει τη συνεργασία και τη φιλία μεταξύ των προσκόπων όλου του κόσμου, για την εδραίωση και διατήρηση της παγκόσμιας κατανοήσεως και ειρήνης.

Ο ΠΡΟΣΚΟΠΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Και η Κύπρος δεν μπορούσε να υστερήσει στο να υποδεχθεί και να εφαρμόσει τον Προσκοπισμό, σαν μόνο ασφαλές σύστημα διαπαιδαγώγησης της Νεολαίας της. Έτσι το 1913 ο πολιτευτής και δικηγόρος Νικόλαος Κλ. Λανίτης ανέλαβε την πραγματοποίηση αυτής της κίνησης με την ίδρυση των πρώτων Προσκόπων στη Λεμεσό.

Το 1914 ιδρύονται οι πρώτες ομάδες στη Λευκωσία, το 1917 στην Πάφο, το 1920 στη Λάρνακα και σιγά σιγά άρχισε να εξαπλώνεται και στις άλλες πόλεις της Κύπρου.

Το 1915 ιδρύονται 2 ομάδες Αρμένιων Προσκόπων.

Το 1933 η Αγγλική Κυβέρνηση ψήφισε τον Νόμο 34 με τον οποίο ρύθμιζε τις σχέσεις και δραστηριότητες του Σώματος Προσκόπων στην Κύπρο καθ’ ότι ο προσκοπισμός τότε υπαγόταν στο Σώμα Προσκόπων της Αγγλίας.

Την 10 Μαΐου 1961 Το Σώμα Προσκόπων Κύπρου ανακηρύσσεται το 71ο Μέλος της Παγκόσμιας Προσκοπικής Οργάνωσης.

Και οι Πρόσκοποι της Κύπρου δεν υστέρησαν στην Προσφορά κοινωνικών και άλλων υπηρεσιών. Κατά την Τουρκική Επίθεση το 1963 και το 1968 και κατά την πρόσφατη Τουρκική εισβολή εκτός των άλλων υπηρεσιών πρωτοστάτησαν στην δημιουργία των πρώτων προσφυγικών καταυλισμών με το στήσιμο αντίσκηνων.

Αξιοσημείωτο θα ήταν να αναφέρουμε ότι αρκετοί βαθμοφόροι έπεσαν μαχόμενοι υπέρ πίστεως και πατρίδας, κατά διαστήματα σε διάφορους πολέμους.